Как изкуственият интелект може да направи електрическите тротинетки по-сигурни?

03.03.2021 16:37:14

Как изкуственият интелект може да направи електрическите тротинетки по-сигурни?

Компаниите за електрически тротинетки се насочват към технологиите в опит да намалят инцидентите и нараняванията сред водачите и пешеходците, пише CNN.

Засичане и реакция

Технологията работи в реално време. Малка камера, монтирана на вертикалната част на електрическата тротинетка, заснема пътя напред, докато алгоритъм, обучен чрез хиляди изображения и видеоклипове, класицифира околната среда.

С тези данни тротинетките могат да бъдат програмирани да реагират по редица начини.

„Може да забави скоростта си, когато водачът се качи на тротоар, може да намали скоростта, ако засече пешеходци на пътя... Може да издава звукози предупреждения както на водача, така и на околните, ако технологията открие поведение, което смятаме за опасно“, коментира Шахин Газунури, вицепрезидент Хардуерно инженерство във Voi.

Как точно ще реагират скутерите на Voi тепърва ще се решава, допълва той, и ще зависи от резултатите от едногодишни тестове на технологията, започнали през миналия ноември в Нортхамптън, Англия.

По време на първата фаза на изпитанията електрическите тротинетки, оборудвани с технологията на компанията Luna, са карани от служители на Voi. Системата успява да разпознава пътните настилки и пешеходците с над 90% точност, посочва изпълнителният директор на Luna Андр‘ Флери.

Той очаква втората фаза да започне през март-април, когато тротинетките ще бъдат пуснати за обществено ползване в Нортхамптън. Въпреки че процесът е концентриран в един град, Флери твърди, че технологията лесно може да бъде адаптирана към всеки друг. Просто алгоритмите ще трябва да бъдат захранени с нови изображения, показващи как се маркират велоалеите и тротоарите в района.

Източник: тук

Коментари

Тази статия все още няма коментари

Остави коментар

Електрически превозни средства

Електрически превозни средства

Как изкуственият интелект може да направи електрическите тротинетки по-сигурни?

Как изкуственият интелект може да направи електрическите тротинетки по-сигурни?

Компаниите за електрически тротинетки се насочват към технологиите в опит да намалят инцидентите и нараняванията сред водачите и пешеходците, пише CNN.За Компаниите за електрически тротинетки се насочват към технологиите в опит да намалят инцидентите и нараняванията сред водачите и пешеходците, пише CNN.За 2021-03-03T16:39:10+02:00 Как изкуственият интелект може да направи електрическите тротинетки по-сигурни?

<p><span style="color: #000000; font-size: 14pt;">Компаниите за електрически тротинетки се насочват към технологиите в опит да намалят инцидентите и нараняванията сред водачите и пешеходците, пише CNN.</span></p> <p></p> <p><span style="color: #000000; font-size: 14pt;"><strong>Засичане и реакция</strong></span></p> <p><span style="color: #000000; font-size: 14pt;">Технологията работи в реално време. Малка камера, монтирана на вертикалната част на електрическата тротинетка, заснема пътя напред, докато алгоритъм, обучен чрез хиляди изображения и видеоклипове, класицифира околната среда.</span></p> <p><span style="color: #000000; font-size: 14pt;">С тези данни тротинетките могат да бъдат програмирани да реагират по редица начини.</span></p> <div class="article_related article_related_right"> <div class="pad2"> <div class="b3"> <div class="ttl s2"><span style="color: #000000; font-size: 14pt;"><a href="https://www.investor.bg/ikonomika-i-politika/332/a/prekomernite-regulacii-elektricheskite-skuteri-sreshtat-mestnata-vlast-318667/" target="_blank" rel="noopener"></a></span></div> </div> </div> </div> <p><span style="color: #000000; font-size: 14pt;">&bdquo;Може да забави скоростта си, когато водачът се качи на тротоар, може да намали скоростта, ако засече пешеходци на пътя... Може да издава звукози предупреждения както на водача, така и на околните, ако технологията открие поведение, което смятаме за опасно&ldquo;, коментира Шахин Газунури, вицепрезидент Хардуерно инженерство във Voi.</span></p> <p><span style="color: #000000; font-size: 14pt;">Как точно ще реагират скутерите на Voi тепърва ще се решава, допълва той, и ще зависи от резултатите от едногодишни тестове на технологията, започнали през миналия ноември в Нортхамптън, Англия.</span></p> <p><span style="color: #000000; font-size: 14pt;">По време на първата фаза на изпитанията електрическите тротинетки, оборудвани с технологията на компанията Luna, са карани от служители на Voi. Системата успява да разпознава пътните настилки и пешеходците с над 90% точност, посочва изпълнителният директор на Luna Андр&lsquo; Флери.</span></p> <p><span style="color: #000000; font-size: 14pt;">Той очаква втората фаза да започне през март-април, когато тротинетките ще бъдат пуснати за обществено ползване в Нортхамптън. Въпреки че процесът е концентриран в един град, Флери твърди, че технологията лесно може да бъде адаптирана към всеки друг. Просто алгоритмите ще трябва да бъдат захранени с нови изображения, показващи как се маркират велоалеите и тротоарите в района.</span></p> <p><span style="color: #000000; font-size: 14pt;">Източник:&nbsp;<a href="https://www.investor.bg/novini/261/a/kak-izkustveniiat-intelekt-moje-da-napravi-elektricheskite-trotinetki-po-sigurni-322770/">тук</a></span></p>

Сравнение на продукти
Нашият онлайн магазин използва така наречените „Бисквитки“ Научете повече за нашата политика за поверителност и нашата политика за Бисквитки