Скутерите като алтернатива хората да се придвижват безопасно, самостоятелно и бързо в града.

23.09.2020 18:23:09

Скутерите като алтернатива хората да се придвижват безопасно, самостоятелно и бързо в града.

Една индустрия, която изглеждаше екзистенциално застрашена в началото на пандемията на новия коронавирус, показва признаци на живот.

В редица американски и европейски градове, които постигнаха сериозен напредък в отварянето на икономиките си, търсенето на електрически скутери, велосипеди и услуги за наем на мотопеди нараства, съобщават редица компании. А това се случва и в България, където две от трите компании за наем на тротинетки продължиха да работят, а третата - американската Lime, предпочете временно да прекрати дейността си, но сега отчита силен ръст на търсенето и форсира разширяването си.

Сега тя е готова да навлезе в нови градове, обясни пред Bloomberg TV Bulgaria, оперативният мениджър на Lime за България и Гърция Петко Анчев.

“Имаме конкретен план за разширяване в други български градове, което ще се осъществи в следващите седмици. Става дума за по-големите български градове, а финално решение ще се вземе скоро. В този момент в няколко големи града имаме екипи, които тестват инфраструктурата - един от най-важните аргументи, които могат да натежат при вземане на решение за предоставянето на услугите", каза Анчев.

Investor.bg научи, че компанията планира влизане във втория по големина български град - Пловдив. Скоро Lime ще разшири дейността си и в други гръцки градове, а компанията гледа като следваща възможност за края на тази година и началото на следващата към Западните Балкани. Там може да се предложи и по-различна от тукашната услуга.

Повишението на ползването на скутерите подчертава и промяна в настроенията за тях. Районите в центъра на града и прилежащите квартали преди бяха центърът на дейностите им, а служителите в офисите в центровете на градовете използваха превозните средства, за да пътуват на къси разстояния до работа или да вземат обяд или кафе в близост до офиса по време на работния ден.

Но тъй като много професионалисти по света продължават да работят от вкъщи, жилищните квартали в някои градове са се превърнали в нови горещи точки за микромобилността. Сравнявайки месеците февруари и април - преди и след блокирането - Lime заяви, че е забелязала 8,6% увеличение на пътуванията през целия следобед, със спад в пиковия час - на всички свои активни пазари.


“Забелязахме огромна промяна в настроението на клиентите спрямо скутерите, в един момент те наистина бяха забелязани от нашите съществуващи клиенти и нови клиенти като решение на проблема, който се създаде в пандемията - събирането на хора в една точка. Градският транспорт например… означава и събиране на много хора на едно място. Скутерите се появиха като алтернатива на този транспорт и начин хората да се придвижват безопасно и самостоятелно и доста бързо в града", каза още Анчев. 

За София американският концерн бе предвидил 50%-ен спад в пътуванията по време на пандемията. Сега обаче търсенето се възстановява и дори се увеличава силно.

Сравнявайки двете страни, за които отговаря пряко, Анчев подчерта добрата регулация на този вид транспорт в България, която бе една от първите държави, въвели специални правила за подобен вид транспорт. 

Коментари

Тази статия все още няма коментари

Остави коментар

Електрически превозни средства

Електрически превозни средства

Скутерите като алтернатива хората да се придвижват безопасно, самостоятелно и бързо в града.

Скутерите се появиха като алтернатива на този транспорт и начин хората да се при

Скутерите се появиха като алтернатива на този транспорт и начин хората да се придвижват безопасно и самостоятелно и доста бързо в града Скутерите се появиха като алтернатива на този транспорт и начин хората да се придвижват безопасно и самостоятелно и доста бързо в града 2021-03-03T16:49:12+02:00 Скутерите като алтернатива хората да се придвижват безопасно, самостоятелно и бързо в града.

<p><span style="font-size: 14pt; color: #000000;">Една индустрия, която изглеждаше екзистенциално застрашена в началото на пандемията на новия коронавирус, показва признаци на живот.</span><br /><br /><span style="font-size: 14pt; color: #000000;">В редица американски и европейски градове, които постигнаха сериозен напредък в отварянето на икономиките си, търсенето на електрически скутери, велосипеди и услуги за наем на мотопеди нараства, съобщават редица компании. А това се случва и в България, където две от трите компании за наем на тротинетки продължиха да работят, а третата - американската Lime, предпочете временно да прекрати дейността си, но сега отчита силен ръст на търсенето и форсира разширяването си.</span><br /><br /><span style="font-size: 14pt; color: #000000;">Сега тя е готова да навлезе в нови градове, обясни пред Bloomberg TV Bulgaria, оперативният мениджър на Lime за България и Гърция Петко Анчев.</span><br /><br /><span style="font-size: 14pt; color: #000000;">&ldquo;Имаме конкретен план за разширяване в други български градове, което ще се осъществи в следващите седмици. Става дума за по-големите български градове, а финално решение ще се вземе скоро. В този момент в няколко големи града имаме екипи, които тестват инфраструктурата - един от най-важните аргументи, които могат да натежат при вземане на решение за предоставянето на услугите", каза Анчев.</span><br /><br /><span style="font-size: 14pt; color: #000000;"><a href="https://www.investor.bg/harduer/459/a/sofiia-otesnia-za-lime-trotinetkite-poemat-i-kym-plovdiv-312214/?fbclid=IwAR2buyu-UyWs2kTY7biW9AgFysmkR_xudEu4NPttJq9piYBBhUbpGiPEdfs" target="_blank" rel="noopener">Investor.bg</a>&nbsp;научи, че компанията планира влизане във втория по големина български град - Пловдив. Скоро Lime ще разшири дейността си и в други гръцки градове, а компанията гледа като следваща възможност за края на тази година и началото на следващата към Западните Балкани. Там може да се предложи и по-различна от тукашната услуга.</span><br /><br /><span style="font-size: 14pt; color: #000000;">Повишението на ползването на скутерите подчертава и промяна в настроенията за тях. Районите в центъра на града и прилежащите квартали преди бяха центърът на дейностите им, а служителите в офисите в центровете на градовете използваха превозните средства, за да пътуват на къси разстояния до работа или да вземат обяд или кафе в близост до офиса по време на работния ден.</span><br /><br /><span style="font-size: 14pt; color: #000000;">Но тъй като много професионалисти по света продължават да работят от вкъщи, жилищните квартали в някои градове са се превърнали в нови горещи точки за микромобилността. Сравнявайки месеците февруари и април - преди и след блокирането - Lime заяви, че е забелязала 8,6% увеличение на пътуванията през целия следобед, със спад в пиковия час - на всички свои активни пазари.</span><br /><br /><span style="font-size: 14pt; color: #000000;">
&ldquo;Забелязахме огромна промяна в настроението на клиентите спрямо скутерите, в един момент те наистина бяха забелязани от нашите съществуващи клиенти и нови клиенти като решение на проблема, който се създаде в пандемията - събирането на хора в една точка. Градският транспорт например&hellip; означава и събиране на много хора на едно място. Скутерите се появиха като алтернатива на този транспорт и начин хората да се придвижват безопасно и самостоятелно и доста бързо в града", каза още Анчев.&nbsp;</span><br /><br /><span style="font-size: 14pt; color: #000000;">За София американският концерн бе предвидил 50%-ен спад в пътуванията по време на пандемията. Сега обаче търсенето се възстановява и дори се увеличава силно.</span><br /><br /><span style="font-size: 14pt; color: #000000;">Сравнявайки двете страни, за които отговаря пряко, Анчев подчерта добрата регулация на този вид транспорт в България, която бе една от първите държави, въвели специални правила за подобен вид транспорт.&nbsp;</span></p>

Сравнение на продукти
Нашият онлайн магазин използва така наречените „Бисквитки“ Научете повече за нашата политика за поверителност и нашата политика за Бисквитки